Maci csoport évkezdő hírei

2020 – 2021 NEVELÉSI ÉV A MACI CSOPORTBAN

Kép

2020. szeptember 1. nappal 18 gyermek kezdte meg a  nevelési évet a maci csoportban, a későbbiekben 3 gyermek érkezett.   A kiscsoportos gyermekek közül 7 új gyermek érkezett hozzánk családból, közülük 1 nevelésbe vett gyermek, és 1 nagycsoportos korú gyerek más óvodából érkezett.  A nemek aránya szempontjából 11 fiú és 10 lány van csoportunkban. 4 gyerek nevelőszülőnél nevelkedik.

Mivel már az előző évben összeszokott közösséget alkottunk, a 7 új gyerek beilleszkedése is zökkenőmentes volt. Elfogadták, segítették őket, így ezek a gyerekek is megfelelően használják és alkalmazzák a csoportszokásainkat. A közösségi tevékenységekbe bekapcsolódnak, érdeklődnek. A különböző játszócsoportok folyamatosan változnak, de nagyon kedvelt tevékenység a fiúk körében az építőjáték és a LEGÓ, illetve a lányok körében a babaszobai tevékenység. A nagyobbak szívesen játszanak a kisebbekkel, segítik őket játékukban. A fiúk általában fiukkal, a lányok lányokkal játszanak. Ez alól is vannak kivételek, mert vannak olyan kislányok, akik keresik a fiúk társaságát és együtt konstruálnak, vagy építenek. Vannak magányosan tevékenykedők, akik egyedül kirakóznak, de folyamatosan szemmel kísérik a többiek játékát. Van olyan gyerekünk is, aki a gyakorlójátéka során folyamatosan szétpakol, lepakol.  Igyekszünk szokásokat kialakítani a játékban, hogy az önálló játékot elősegítsük.

Több baráti kapcsolat van már a csoportban. A gyerekek keresik egymást hiányzás esetén, észreveszik, hogy ki nem jött aznap óvodába.

Az óvodai tevékenységekben aktívak, mindenre nyitottak. Szeretik a meséket, verseket, a mozgásos, tréfás énekeket. Szívesen kapcsolódnak be a barkácsolós tevékenységekbe, szeretnek rajzolni, színezni, mely a mindennapos tevékenységünkké vált. A mozgásos tevékenységekben aktívak, szeretnek az udvaron játszani, levegőzni.

Az óvodai tevékenységeinket minden esetben a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve állítjuk össze, több esetben a szülők bevonásával. A szülők többsége érdeklődő és aktívan vesz részt gyermeke óvodai életében.