Gomba csoport

Óvodánk neve: Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda, Bölcsőde és Mini Bölcsőde

Nyírjákói Tagintézménye

Címe: 4541 Nyírjákó, Fő u. 18.

Óvodánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 1970 szeptemberétől működik egy hátrányos helyzetű kistelepülésen. 2008. szeptember 1-től a Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda tagintézménye. Óvodánk jelenleg két csoporttal működik.

Gyermeklétszám alakulása a Gomba csoportban

Kép

Mi vagyunk a legkisebbek, óvodánknak pici kincse!

Szeptemberben jöttünk először és nagy szeretettel vártak minket. 18-an járunk jelenleg a Gomba csoportba, mely az év folyamán folyamatosan bővül. Az első lépésen már túl vagyunk, hisz már szüleink nélkül is jól érezzük magunkat az óvodában. Az óvó nénik, mindig próbálnak a kedvünkben járni, sok elfoglaltságot, tevékenységet szervezni nekünk, amely életkorunknak és egyéni fejlettségünknek megfelel.  Nagy kedvencünk a gyurmázás, festés, amiben egyre ügyesebbek vagyunk, bár néha a földön is landol pár darab gyurma. A dajka nénik ebben sokat segítenek, hiszen ők gondoskodnak arról, hogy minden nap szép tisztaság fogadjon bennünket. A csoportszobában mindenhol feltaláljuk magunkat, a babakonyhában sokat sürgünk-forgunk, sütögetünk-főzögetünk a babáknak, felnőtteknek. Az építőszőnyegen építkezünk főleg tornyokat, vasutat, miközben az asztalnál a kirakós játékoké a főszerep. Szeretünk mondókázni, énekelni, táncolni és az óvó nénik meséjét hallgatni. Sokat mozgunk, hol a csoportban, hol a szabadban. Felöltözni még igaz önállóan nem tudunk, de segítséggel már megtanultuk a „varázslást”, hogy kis kezünkkel bármire képesek vagyunk. Séták során megismerjük a minket körülvevő környezetet, településünk természeti értékeit. Hitoktatás rendszeres a csoportunkban, jár hozzánk Zsóka néni hitoktató, és Tiszteletes bácsi is.

Gyermek létszámunk óvodánkban jelenleg 39 fő.

Gomba csoportba 18 gyerek jár, 3 év alatti 1 fő, 3-4 éves 17 fő. A csoportba 8 fiú, és 10   lány jár.

HH gyerekünk 2 fő

HHH gyerekünk 3 fő

Óvodánkban már régóta hagyomány, hogy a népi szokásokat, jeles napokat rendszeresen megünnepeljük, és felelevenítjük a hozzájuk kapcsolódó szokásokat. A hagyományos ünnepek kiegészülnek a környezet- és természetvédelemnek egy-egy jeles napjával.

Az ünnepekre való felkészülés, a ráhangolódás, a megelőző gyűjtőmunka sokszor mély nyomot hagy a gyermekekben.

Kép

     Óvodánkban és csoportunkban fontos például:

  • Környezetvédelmi szemlélet megalapozása, növények, állatok szeretete, tisztelete
  • A természetes gyermeki kíváncsiság felkeltése, kielégítése sokoldalú tapasztalatszerzéssel, a közvetlen környezet megismerésén keresztül
  • Kommunikációs képességek fejlesztése
  • Élményt nyújtó tevékenységek biztosítása
  • Többféle ábrázolási technika alkalmazásával őszi alkotások létrehozása, kiállítása
  • Őszi népszokások, közmondások megismerése, hagyományok ápolása
  • Az egészséges életmód iránti igény megalapozása

Kép

Október végén zöldségek, termések kerültek feldolgozásra, barkácsolásra. Az őszi sarkot, és folyosót kibővítettük a begyűjtött termésekkel, valamint a szülők és gyerekek által készített termésbábokkal. Nagyon szép, érdekes bábok születtek a délelőtt folyamán. Megismerkedtünk különböző zöldségekkel, felhívtuk a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, a zöldségek kóstolása közben. Napokon keresztül játszottunk drámajátékokat „Répa” című mese élménye kapcsán. A csoportunk mindennapjait színesebbé, hangulatosabbá tette a folyamatos éneklés, mondókázás, verselés.

Immár évek óta megrendezzük a kibővített EGÉSZSÉG HETET novemberben óvodánkban.

Az egészséges táplálkozás az egészség megőrzés alapja. Nem beszélhetünk egészséges életmódról akkor, ha nem táplálkozunk egészségesen. Minél korábban kezdjük egészséges ételekkel etetni a még egészséges gyermekeket, annál valószínűbb, hogy egészséges felnőttekké válnak.

Kép

Az eddig egy napos eseményt, egészítettük ki olyan tevékenységekkel, melyek segítik az egészséges életvitel igényére nevelést. 

Igyekeztünk a gyermekek érdeklődését és életkori sajátosságait figyelembe vevő tevékenységeket, a környezet megismerését és védelmét szolgáló programokat szervezni.

A hét folyamán folyamatosan gyümölcsöket, egészséges ételeket, joghurttortát, sütőtökös tortát, pitét kóstoltak a gyerekek a szülők felajánlásával, melyet köszönünk szépen.

Kép

Az egészséges életmód szerves részét képezi a mindennapos mozgás, így a délelőttöket az udvaron egy mindent átmozgató közös mozgással folytattuk. A délelőtti eseményeket egy tápanyagokban gazdag ebéddel, és egy pihentető alvással zártuk.

Felhívtuk a nagyobb gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is. A kisebbek képek segítségével ismerkedtek meg az egészséges és egészségtelen ételekkel. Plakátot is készítettek, amit a folyosóra helyeztünk el. IKT eszközök segítségével videokat, rövid történeteket, néztünk együtt az egészséges életmódról. (fogmosás, kézmosás, zöldségek, gyümölcsök, doktorbácsi munkája... stb) Megismerkedtünk a vérnyomásmérővel, lázmérővel, fogmosás helyes technikájával. Az óvoda apraja- nagyja hétfő délelőtt sütött, főzött egészséges és finom ételeket. (almás sütemény, gyümölcssaláta) Az itt elkészült finomságokat a szülők is megkóstolhatták.  A szülők különböző szűrővizsgálatokon. (vérnyomás, vércukor, testsúlyindex, vehettek részt.

Kép

„Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.
Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.
Őrizd szüleid egészségét! - mert
a múlton épül fel a jelen és a jövő”

Bárczi Gusztáv

 

 

2018-11-22

Turócy Imréné és Papp-Simon Anett