Zengő Erdő Óvoda hírei

Intézkedési terv szülők részére

INTÉZKEDÉSI TERV SZÜLŐK RÉSZÉRE

JÁRVÁNYÜGYI KÉSZÜLTSÉG IDEJÉN

 

 

. AZINTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK, KIRÁNDULÁSOK

 

  • Az intézményt  kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, látogathatja.
  • az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt.

Programok

Az Óvoda-iskola átmenet munkaközösség idei tervében is szerepel több olyan program, ami által  az iskolába készülő nagycsoportosok betekinthetnek  az iskolai életbe, illetve néhány óvodai ünnepre visszavárjuk az első osztályos kisdiákokat, hogy együtt ünnepelhessünk.     Így, ebben a nevelési évben elsőként szeptember végén láttuk vendégül az iskolásokat a „Mihály-napi vigadalom” című rendezvényünkön, ahol közösen tekinthették meg néphagyomány ápoló műsorunkat volt társaikkal.

November 21. és 23-án érkezett el az a nap, amikor az óvodások részt vehettek egy „igazi” tanórán és láthatták, milyen is iskolásnak lenni. Rácz-Tóth Mariann és Dobronyi Éva tanító nők vártak bennünket és kicsit „bevarázsolták” a gyerekeket a betűk és számok világába.

December 14-én közösen készülődtünk a karácsonyra bensőséges kis barkács délelőttön.

Minden első osztályosnak lett egy óvodás párja, így készültek a kis ajándékok, miközben szép zene szólt, és együtt énekelhették a kedvenc téli dalukat is.

Most januárban a kis ovisainkkal a Kultúra napján alkalmából szervezet szavalóversenyre készülünk, hisz már hagyomány, hogy a megmérettetést az óvodások versei nyitják meg.

Közös programjaink által az óvodások megismerkedhetnek az iskolai élet sokszínűségével, és így könnyebb lesz nekik az átmenet, a beilleszkedés. 

Egészségnap

Óvodánk Helyi Pedagógiai Programjában és a napi gyakorlatban is kiemelt helyet foglal az egészséges életmódra nevelés, a gyermekek testi-lelki fejlődésének elősegítése, támogatása, az egészséges életvitelhez tartozó szokásrendszer tudatos alakítása. Immár hagyomány óvodánkban, hogy november hónap harmadik hetében egészségnapot tartottunk.

A téma fontosságát hangsúlyozva ettől a nevelési évtől úgy gondoltuk, hogy az egészségnapot érdemes kibővíteni egészséghétté. Ezen a héten minden az egészségről, az egészséges életmódról, az egészség megelőzésről szólt.

Egészséghetünk első programjaként 2017. november 20-án, hétfőn a nagycsoportos gyermekek látogatást tettek a helyi védőnői szolgálatnál, a biotékában és a zöldségboltban. Olyan munkahely látogatásokat szerveztünk, amelyek összefüggenek az egészséggel, annak megőrzésével.

November 21-én, kedden a szülőket hívtuk meg a csoportokba, ahol közösen beszélgettünk az egészségről, az egészséges életmódról, az otthoni és óvodai egészségügyi szokásokról. A beszélgetés után a közös tevékenységeké volt a főszerep, verseltünk, énekeltünk, mondókáztunk, tornáztunk, körjátékoztunk, versenyjátékokat játszottunk. A frissítő mozgás után a szülők által behozott alapanyagokból készített egészséges csemegéket, gyümölcssalátát, sütőtököt, sült almát, sütőtökös-kókuszos golyót, olajos magvakat kóstoltak meg a gyerekek és a szülők.

Családi sportnap eseményei

2017.10. 03. délelőtt került sor intézményünkben a LEGO nyertes pályázati megvalósításának projektzáró rendezvényére.

Egészséges életmóddal kapcsolatos eszközbeszerzésre lehetőséget adó pályázati forrást udvari játékszerek bővítésére használtuk fel (függeszkedő nyújtóval, lépegető, mászó torony, kötélalagút, Kneipp pálya), a projektzáró rendezvényeként családi sportnapot szerveztünk.

Rendezvényünket ötvöztük az óvoda hagyományápoló Mihály-napi vigasságával. Nagycsoportosok dramatikus játéka, illetve népi dalos játékfűzés nyitotta a család és óvoda közös programját.

Családi sportnap tevékenységei az udvaron folytatódtak: közös gimnasztika, ügyességi játékok, foci, kézműves tevékenység (fakanálbáb-készítés, csillámtetoválás).

A tornateremben a LEGO Kft. által biztosított építőjátékok gazdag tárházával ismerkedhettek kicsik, nagyok.

A teraszon Mihály-napi vásári forgatag fogadta az érdeklődőket. A saját készítésű portékák: játékok, ajándéktárgyak, dísztárgyak, termésbábok sokaságában gyönyörködhettek a résztvevők.

A szülők és gyermekek aktív részvételével tartalmas élményekben gazdag   napot tölthettünk együtt.

A víz világnapja óvodánkban

A VÍZ VILÁGNAPJA ÓVODÁNKBAN

 

 

„Sok esőcseppből csak egy van ami tiéd,

jól vigyázz hát rá.

A csobogó víz a természet dallama,

életnek vére.”

(Soproni  G. László)

 

 

Karácsony az óvodában

Kép

A karácsonyi előkészületek már november végén megkezdődtek a csoportokban. Feldíszítettük a csoportszobákat, folyosókat, valamint a közös karácsonyfát is. Versekkel, énekekkel, mesékkel, mézeskalácssütéssel, szülőkkel közös karácsonyi barkácsolással  hangolódtunk az előttünk álló ünnepekre. Városunk hagyománya már a minden évben megrendezett karácsonyi forgatag, amire óvodánk is készült közös kézműves munkákkal.

A Zengő Erdő Óvoda ebben az évben Városi Karácsonyi műsorral készült, mely 2015. december 22-én került megrendezésre. Betlehemes jelenettel, gyertyás tánccal, dalokkal és versekkel léptünk színpadra.  Díszlet, a ruhák csodás hangulatot teremtettek az előadás napján.

A Nemzetiségi /roma/ tehetséggondozó csoport fellépése

2015. december 10.-én a Roma Kisebbségi Közmeghallgatáson felkérésre felléptek műsorukkal óvodásaink is.

A fellépő  „Csillogó Gyöngyszemek” roma hagyományápoló csoport  12 éve működik óvodáinkban.

Célja: A hagyományos roma kultúra megismertetése és ápolása a gyerekekkel.

A külön foglalkozásokon eredeti roma zenékkel, tánclépésekkel, roma költők ,  írók verseivel, meséivel ismerkednek óvodásaink, megtanulják a roma himnuszt.

Mikulásnap

Kép

Az idén is december 4-én, mint minden évben eljött óvodánkba, a hét csoportba a gyermekek várva várt kedves barátja, a jó Mikulás bácsi krampuszaival. A gyerekek Mikulás versikével és énekekkel köszöntötték a hozzánk érkező „Nagyszakállút”. Ezután a gyerekek az óvoda Anyanyelvi Munkaközösség tagjai, óvónői által előadott zenés, vidám előadást nézhettek meg, Hokedli és Nokedli címmel. Nagyon nagy sikert aratott ez az előadás, ami szintén a Mikulásról, valamint a Mikulásvárásról szólt. A műsor után pedig boldogan nézegették meg a gyerekek a csoportjaikban, amit hozott számukra a kedves Mikulás bácsi.

Egészségnap az óvodában

Kép

2015. november 27-én délelőtt egészségnapot tartottunk, melyre a szülőket is meghívtuk. Óvodánk helyi pedagógiai programjában és a napi gyakorlatban is kiemelt szerepet kap az egészséges életmódra nevelés fontossága. Ezen belül is az egészséges életmód igényeinek megalapozása, egészséges táplálkozás, mozgás, testápolás, öltözködés, pihenés, vitaminpótlás.

Rendezvényünk célja az volt, hogy gyermekeink szüleikkel együtt egészséges ételeket kóstoljanak, fogyasszanak, együtt mozogjanak, játszanak. Minden csoportban változatos és cselekedtető programokat biztosítottak az óvónénik.