Nyírjákói Tagintézmény hírei

Gomba csoport

Óvodánk neve: Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda, Bölcsőde és Mini Bölcsőde

Nyírjákói Tagintézménye

Címe: 4541 Nyírjákó, Fő u. 18.

Óvodánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 1970 szeptemberétől működik egy hátrányos helyzetű kistelepülésen. 2008. szeptember 1-től a Baktalórántházai Zengő Erdő Óvoda tagintézménye. Óvodánk jelenleg két csoporttal működik.

Gyermeklétszám alakulása a Gomba csoportban

Kép

Kéknefelejcs csoport

A gyermekcsoport elnevezése: Kéknefelejcs

Csoport szervezési forma: vegyes életkorú csoport

A csoportba 22 gyermek jár. A gyerekek életkora 4 éves korú gyerekektől 7 éves korú gyerekekig alkotják a csoportot. 3-4 éves, 4 gyerek 4-5 éves, 8 gyerek 5-6 éves, 9 gyerek 7éves, 1 gyerek.

A nemek aránya:11 lány és 11 fiú. Tanköteles gyerekek száma: 12 fő. Csoportunkba 2 ikerpár jár, akik nagyon kötődnek egymáshoz.

20 gyerek állandó lakhelye Nyírjákó, és 3 Baktalórántházáról bejáró gyermekünk van. A településen nevelőszülőknél nevelkedő állami nevelt gyerekek élnek, a csoportba 3 nevelt gyerek jár.

A gyerekek családi háttere különböző, a gyerekek szüleinek 1/3-a közfoglalkoztatott, a többi szülő állandó munkahellyel rendelkezik. Értelmiségi családból származó gyerekek száma 8 fő.

Halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma: 5 fő   

A családokkal, nevelőszülőkkel való megismerkedés, együttműködés fontos feladatunk, hogy minél szorosabb és bizalmasabb viszonyt alakítsunk ki, melyben kölcsönösen segítjük egymást. Ahhoz, hogy az együttműködésünk megfelelő legyen, lehetőségeket biztosítunk a szülőknek arra, hogy megismerkedjenek és bepillantást nyerhessenek az óvodai élet mindennapjaiba. Ehhez különböző közös rendezvényeket szervezünk: szülői értekezlet, nyílt nap, fogadóóra, barkács nap, egészségnap, gyereknap. A szülőkkel a mindennapi kapcsolatunkat a kölcsönös bizalom, az együttműködés és a segítőkészség jellemzi. A csoportban a nagyobb 6 éves korú gyerekek a kisebb gyerekek számára húzóerők, a nagyobb gyerekeket követve könnyebben sajátítják el a szokásokat, a csoport szabályait és az ismereteket.  A nagyobb gyerekek szívesen segítik a kisebb gyerekeket, ezáltal a megszerzett ismereteiket elmélyítik.