Célok kitűzése

A január havi Boldogságórák témája a célok kitűzése. Ez utóbbi tematika igen nehezen értelmezhető a gyermekek számára, ezért legfontosabb feladatunk közelebb hozni, értelmezni a fogalmat, hogy azt a gyermekek is megértsék. A havi beszámolót Kéri Viktória munkaközösségi tag készítette, mely számot ad a maci csoportban végzett óráról.

A tevékenység érzelmi alapjának megteremtésére, a gyerekek motiválására a Kör, kör ki játszik dalt alkalmaztam, mely a gyermekek számára jól ismert, illetve összekapcsolják egy-egy izgalmas tevékenységgel, mely a mindennapokhoz kötődik. A ráhangolódást szolgáló relaxációs gyakorlatként
– A haragom elfújom, mint a cica nyújtózom légzőgyakorlatot alkalmaztam.
Négykézláb állásban, mély levegővételt követően előre nyújtózva kifújtuk a levegőt.
– Majd domborítottuk a hátunkat és összehúzódtunk. Domborítok mint a cica, házba bújok mint a csiga mondóka ismételgetésére.
Az érzelmi ráhangolódást követően a gyerekek meghallgatták Bezzeg Andrea „Boldogvár meséje” cimű művét, melyet közös beszélgetés követett, összekapcsolva a mese mondanivalóját a saját céljaikkal.
Mik azok a célok? A főszereplő hogyan érte el a célját? Mi hogyan érhetjük el a céljainkat? A gyerekeknek kezdetben több rávezetésre, példára volt szükségük ahhoz, hogy értelmezni tudják magának a céloknak a fogalmát, jelentőségét.
A beszélgetést dalos játékokkal zártuk, melyek alkalmazásának főbb okai:
– tartalmi kapcsolódás a mesével ( vár, kapu)
– kicsit megmozgatta a gyerekeket és hozzájárult a jó hangulatú lezáráshoz, valamint a következő tevékenységbe való átvezetéshez :
Bújj, bújj zöld ág…
Nyisd ki rózsám kapudat
(Kapuzás, láncjáték)
A téma továbbélését segítette a célokhoz kapcsolódó színezők kihelyezése a szőnyegre, ( sok barátot szerezzek, megtanuljam az éneket óvónénitől, egyedül tudjak felöltözni, szépet tudjak építeni, minél tovább tudjak számolni stb) a gyerekek választhattak közülük, majd kiszínezhették, smile készíthettek, mely felkerült a Boldogvárra.
A célokhoz kapcsolódó érzelmi kötődést, illetve a levezetést szolgálta Bagdi Bella: Van nekem egy álmom című dalának meghallgatása.

Posts created 132

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top