Április, a megbocsátás hónapja

A bocsánatkérés és a megbocsátás az Örömvárhoz, az örömhöz vezető egyik út.
Erre a gondolatra építettük fel a hónap tematikájának feldolgozását, mely a Napsugár csoportban történő megvalósítást mutatja be, Gerbár-Vida Anita munkaközösségi tag munkája nyomán.
„A Föld napját az óvodánkban működő Zöld óvoda munkaközösséggel együtt is megünnepeltük, feldolgoztuk. Játékos vetélkedőkkel, tanulságos mesékkel és közös tánccal bocsánatot kértünk a Földtől, amiért néha a szemeteléssel, egyéb dolgokkal fájdalmat okozunk neki. A bocsánatkérés után virágültetéssel, kertészkedéssel kedveskedtünk a Földnek.
Ebben a hónapban, hónap vége felé anyák napjára készülve még nagyobb hangsúlyt fektettünk erre a két érzelemre. Beszélgettünk arról, hogy kinek miért is fontos az anyukája, a nagymamája, ki miért szereti és hogy volt e olyan, hogy megbántották az édesanyjukat; ha igen, akkor hogyan kértek bocsánatot és anya hogyan fejezte ki azt, hogy megbocsátott.
A csoportba járó gyermekek körében is többször előfordul a mindennapok során, hogy megbántják egymást kisebb-nagyobb dolgokkal. Folyamatosan törekszünk arra nevelni őket, hogy a megbocsátás nagyon fontos érzelem. Szívecske adogató játék során minden gyerek elmondta, hogy őt bántotta e meg valaki már és ha igen, akkor hogyan kértek tőle bocsánatot és ez fordítva is.
Fontos szerepet szántunk a következő varázs szavak jelentőségének: ne haragudj, bocsánat.
Az eltévedt kiselefánt megbocsátó manómesét hallgattuk meg a gyerekekkel, amelyet utána beszélgetés folyamán feldolgoztunk.
A gyerekek az életkori sajátosságaiknak és egyéni képességeiknek megfelelően fejezték ki magukat a témában, lelkesen vettek részt a foglalkozáson.
Bízom benne, hogy az adott hónap tematikájának többrétű feldolgozása,valamint az elsajátított boldogságfokozó technikákat a mindennapok során is sikerrel alkalmazzák majd a gyerekek.”

Posts created 147

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top